Primele lecturi ale lui Sebi

Bună ziua, dragi cititori,

Astăzi, împreună cu asistentul meu Copaci, voi vorbi despre primele noastre lecturi. Înainte de a începe cățelușul Copaci vă roagă să ignorați picturile rupestre din spatele lui.

Primesc foarte des din partea mamelor următoarea întrebare: „De când să încep să-i citesc copilului?”. Răspunsul e simplu, de când îl aveți la purtător. În săptămâna 18 de sarcină fătul începe să audă, în săptămâna 25 deja reacționează și recunoaște vocea mamei. Deci puteți să-i citiți cam de prin luna a cincea de sarcină. Eu citeam atunci cărți pentru mine cu voce tare.

Am continuat așa până la 5 – 6 luni ale bebelușului. Absolut orice citeam, când citeam, citeam cu voce tare. Îi citeam în special când alăptam. Am evitat în perioada aceea lecturile violente ca să zic așa, am citit cărți de parenting, jurnale de călătorie, despre diversificare etc.

Pe la 6 luni ale dihaniei mici am început să-i citesc înainte de culcare cărți pentru copii în genul celor din seria cu iepurașul Matei. Pentru unii poate părea că este prea devreme și inutil pentru că la stadiul de dezvoltare la care se află copilul mulți nu cred că are vreo importanță.

Limbajul este o aptitudine umană dobândită, nu este un reflex, pentru dezvoltarea intelectuală a copilului este important să-i vorbim. Dar cât poți să vorbești de unul singur? Este mult mai simplu să-i citești, mai mult citindu-i înainte de culcare de când este la o vârstă foarte mică îl obișnuim cu o rutină. Copiilor le place rutina, iar această rutină vă v-a ajuta când cresc și încep să protesteze cu privire la ora de culcare.

Primele cărți pe care i le-am arătat în primele 4 5 luni de viață au fost cărți alb-negru, cartonate, cu o singură imagine pe pagină. Bebelușii la început nu văd culorile și nu văd bine la distanță, imaginea lor asupra lumii înconjurătoare seamănă cu o fotografie defocalizată. Cărțile alb-negru îi ajută să focalizeze și să înțeleagă numele fiecărui obiect pe care îl arătați.

Au urmat cărți textile (5-6 luni) cu tot felul de inserții de materiale diferite. Bebelușii acum descoperă lumea și o descoperă și prin simțul tactil, deci le place să o atingă, să pipăie lucrurile, de aceea materialele de diferite texturi din cărțile textile sunt foarte utile. Dinamita mea, de exemplu era fascinată de sistemul de închidere velcro de la cartea din imagine.

Ce nu mai știu bebelușii? Nu se cunosc, habar n-au cum arată, deci oglinzile prezintă un interes deosebit. În multe cărți textile veți găsi oglinzi și vor fi fascinați de ele. Nu vă faceți griji sunt din materiale plastice și nu se sparg, nu se pot tăia și nu urmează 7 ani de ghinion. 😜

Tot în aceste cărți sunt pagini care foșnesc și le plac la nebunie, îi vor ține ocupați destul de mult timp. În pozele de mai jos aveți prima carte textilă a noastră și un exemplu de cărți alb-negru. Cartea textilă este de la Vulli, cei care fac jucăria de dentiție girafa Sophie și am cumpărat-o de la emag. Cele alb-negru sunt de la editura Usborne, acestea se comandă fie de pe site-ul editurii, fie de la reprezentanț

i.Să citiți sănătoși și iubiți! 🤗

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *