Dave Eggers este un scriitor american, contemporan, nu foarte cunoscut pe la noi. Eu am ajuns să-l citesc datorită unui prieten plecat de ceva vreme din România și în ale cărui gusturi literare am încredere. Am fost atenționată că această carte este o lectură destul de ușoară. Pentru mine însă orice contact cu limba engleză este binevenit după doi ani de concediu de maternitate în care nu am avut prea multe tangențe cu limba lui Shakespeare și în care, mamele înțeleg ce spun acum, creierul meu a fost și el tot în concediu de maternitate. The Circle este o carte care nu-ți solicită prea mult neuronul obosit de nopțile nedormite de când minunea a apărut pe lume, dar nu este nici genul de literatură făcută doar pentru a tăia copaci.
Mae Holland este o fostă angajată a unei companii de utilități. La fostul loc de muncă simte că se irosește, mediul și modul de lucru sunt vetuste, iar șeful este un individ puturos, cu un caracter puturos. Cu ajutorul unei prietene din facultate, Annie, Mae ajunge să se angajeze la Circle. Mulți doresc să fie angajați ai acestei companii care recrutează tineri dotați din întreaga lume și care este votată ani la rândul ca fiind cel mai fain loc de muncă. Sediul este o minune a tehnologiei și a facilităților pentru angajați. În prima zi de muncă Mae este familiarizată cu locul unde va lucra și i se dau detalii despre cei Trei Înțelepți care conduc compania: Ty, Bailey și Stenton.
Ty este fondatorul, un individ misterios și nu foarte sociabil. Ty creează Circle și sistemul TruYou care reunește toate platformele pe care le folosesc utilizatorii de Internet, profile de socializare, sisteme de plată, conturi de email, usere și parole pentru varii conturi. Nu mai există un profil, un cont, o parolă pentru fiecare site, ci o singură aplicație care le reunește pe toate, un singur cont, un singur sistem de plată, o singură identitate, cea reală. TruYou devine raiul vânzătorilor, obiceiurile reale ale unor persoane reale pot fi identificate și măsurate cu precizie. Circle ajunge prin TruYou să devanseze companii precum Google și Facebook.
La noul loc de muncă Mae găsește nu numai tehnologia pe care visa să o utilizeze pe când lucra la compania de utilități, găsește și un campus plin de evenimente la care superiorii ei îi sugerează că este bine să participe, o rețea de socializare online la care fiecare activitate este notată, iar cei cu multe comentarii și postări sunt foarte bine văzuți. Mai mult există și o aplicație de cumpărături unde ceea ce cumpără fiecare utilizator este monitorizat și în funcție de câți alți utilizatori a determinat acesta să cumpere produse pe care el însuși le-a achiziționat primește o cotație. Cu cât cotația este mai mare cu atât este mai bine.
În timpul serviciului fiecare angajat trebuie să răspundă, în paralel cu ceea ce întreprinde, unor de întrebări despre propria persoană și despre propriile obiceiuri. O facilitate a angajaților, pe lângă evenimentele gratuite din campus la care vin tot felul de artiști celebri ai momentului, o reprezintă serviciile medicale. La o săptămână de la angajare lui Mae i se pune o brățară care îi monitorizează funcțiile vitale și obiceiurile alimentare, iar săptămânal merge la medic pentru a îmbunătăți ce poate fi îmbunătățit. Totul se face pentru prevenție, firește.
În prima seară, la prima petrecere din campus la care participă, Mae îl cunoaște pe Francis. Aceasta lucrează la un proiect foarte interesant și foarte important pentru el. Sora lui Francis a fost răpită când erau copii, iar el, cu ajutorul companiei, încearcă să realizeze un chip și o aplicație prin care copiii să fie monitorizați. Părinții ar putea ști tot timpul unde sunt progeniturile lor prin intermediul ChildTrack, iar dacă copilul dispare este foarte ușor să fie identificat locul în care se află și, dacă este cazul, pot fi chemate autoritățile. Răpirile de copii ar fi astfel stopate, părinții ar fi și ei mult mai relaxați pentru că știu mereu unde le sunt copiii și că sunt în siguranță. Minunat nu-i așa?
Tot la Circle este realizată o cameră foarte mică, cu o rezoluție foarte bună, care poate fi produsă în masă și amplasată absolut oriunde. Aceste camere pot fi amplasate în diferite locuri pentru a vedea cum e vremea, pe străzi pentru prevenirea infracționalității și mai ales în casa părinților bătrâni și bolnavi pentru a ști că sunt în siguranță. Mai mult, pentru transparență și pentru a dovedi alegătorilor că cei votați la conducerea statului reprezintă interesele cetățenilor, aceste camere pot fi purtate la gât ca un medalion și oricine, oricând se poate conecta pentru a vedea ce discută purtătorul camerei și cu cine. Tot ce vede camera este înregistrat și stocat și poate fi accesat oricând de cine este interesat să vadă. Deci, Circle este o companie minunată atât pentru proprii angajați cât și pentru restul populației, ea luptă împotriva criminalității și corupției în beneficiul tuturor.
Mae ajunge să se dezvolte prin forțe proprii în acest mediu aparent idealist și devine imaginea companiei, ignorând semnele de avertisment care arată foarte clar unde poate duce folosirea tehnologiei pentru a vedea totul despre toți. Mae declară transparență absolută și poartă tot timpul o cameră la gât care îi monitorizează fiecare activitate și fiecare cuvânt, totul pentru a arăta tuturor beneficiile pe care Circle și tehnologia creată de această companie le aduc lumii. Va fi oprită această implicare a tehnologiei în viața privată sau va lua amploare? Vă las pe voi să descoperiți asta.
Sunt foarte multe similarități între această carte și societatea de astăzi guvernată de interacțiunea cu online-ul și de companiile care doresc să dețină cât mai multe informații despre utilizator. Dave Eggers duce însă la extrem comparația, Circle amintește clar de regimurile totalitariste mai ales prin sloganurile companiei „All that happens must be known” și “Privacy is theft”. Autorul pune prin această carte întrebarea: poate tehnologia să ne ducă din nou într-un regim similar unui regim totalitar doar că de data aceasta cei care dețin puterea să fie o companie privată?
The Circle este o carte interesantă pe care puteți să o citiți cu plăcere dacă aveți senzația că tehnologia ne invadează prea mult societatea și viața personală. Dacă ar fi să dau note acestei cărți aș spune așa: acțiunea nota 8 (nu este carte care să te țină prea mult în suspans dar iți stârnește curiozitatea de a vedea care este finalul), subiectul 10 (este o perspectivă interesantă a locului în care putem ajunge având în vedere tehnologia zilelor noastre și modul în care poate fi ea folosită), construcția personajelor 7 (nu sunt cine știe ce trăiri interioare analizate), rezultă o medie de 8,33.
“So you think everyone should be tracked, should be watched.”
“I think everything and everyone should be seen. And to be seen, we need to be watched. The two go hand in hand.”
“But who wants to be watched all the time?”
“I do. I want to be seen. I want proof I existed.”
“Mae.”
“Most people do. Most people would trade everything they know, everyone they know – they’d trade it all to know they’ve been seen, and acknowledged, that they might even be remembered. We all know we die. We all know the world is too big for us to be significant. So all we have is the hope of being seen, or heard, even for a moment.”
Să citiți sănătoși și iubiți!