În urmă cu câțiva ani, pe vremea când mica Dinamită nu era nici măcar în plan, l-am auzit pe Andrei Gheorghe recitând, povestea unui fir de nisip ”obișnuit, silicos, Ce traiu-și găsise mult prea plicticos”. Mi-a plăcut foarte tare atât povestea, cât și modul în care este recitată.
Am căutat atunci textul, nu îmi mai amintesc dacă l-am găsit sau nu. Cert este că am uitat de el și mi-am văzut de ale mele. Apoi a venit pe lume mica Dinamită și am început să cotrobăi după cărți potrivite pentru el. Astfel, am descoperit grupul de Facebook administrat de Bianca Mereuță, Ce le citim copiilor. Un loc minunat de unde am aflat despre o grămadă de cărți senzaționale. Cu ceva zile în urmă prin mijlocirea acestui grup (profit de ocazie să le mulțumesc oamenilor minunați de acolo) am cumpărat mai multe cărți de la Casa Editorială Signatura, printre care și „Aventurile unui fir de nisip”. Recunosc că din descrierea cărții nu mi-am dat seama că este vorba despre acel text pe care-l ascultasem cu ani în urmă. Mare mi-a fost bucuria când am realizat că l-am redescoperit și că am aflat și cine este autorul.
Povestea este foarte drăguță și plină de metafore. Firul de nisip, plictisit, se hotărăște să plece în căutarea unor aventuri așa că roagă o Noctilucă să-l ducă până la primul rechin. Intenționează să-l călărească cumva. Acesta este începutul unei călătorii extraordinare. Noctiluca și Firul de nisip întâlnesc tot soiul de vietăți marine care întreprind o mulțime de activități. În cele din urmă ajung pe o plajă plină de rude ale firului de nisip și de pui de om. Unul mai grăsuț este luat în derâdere de alți copii. Noctiluca, Firul de Nisip și Pala de Vânt îl ajută pe micuțul cel pufos să câștige un concurs de construit castele. Premiul este o plimbare în adâncuri cu submarinul, fericirea copilului și întoarcerea acasă a Noctilucăi și a Firului de Nisip.
Rezumatul meu nu se ridică la nivelul poveștii, ascultați înregistrarea distribuită de mine ieri ca să vă faceți o idee mai clară. Mai mult, din rezumatul meu nu vă puteți da seama de ilustrații. Sunt foarte frumoase!
Vârsta recomandată: 3+
Să citiți sănătoși!