Când Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul

Într-o zi a lunii martie a anului trecut, în vremurile nu foarte de demult când nu existau restricții privind circulația, am plecat cu piticul meu de 2 ani la Sinaia cu trenul. Noi doi și un rucsac. În gara Sinaia există un muzeu al trenurilor, este destul de mic și departe de a fi un muzeu dar este foarte interesant pentru cei mici. Aici am găsit „Când Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul”. Mi s-au părut foarte haiose titlul și coperta așa că am cumpărat-o.

Cartea conține scurte povestiri despre intâmplări și personaje istorice inedite de la începutul secolului XIX până spre sfârșitul secolului XX. Unele sunt amuzante, cele mai multe nu, dar cu siguranță toate contribuie la îmbunătățirea culturii generale.

Vă veți întâlni cu Unity Mitford, iubita englezoaică a lui Hitler, Dorothy Lawrence, singura femeie care a luptat în Primul Război Mondial, Albert Pierrepoint, cel mai experimentat călău din Marea Britanie, Agatha Christie și soldatul japonez Hiroo Onoda pentru care Al Doilea Război Mondial s-a terminat în 1974.

Necuvântătoarele fac și ele subiectul a trei dintre istorii. Două îi au ca protagoniști pe Cher Amie și Stubby. primul este un porumbel, iar al doilea un câine, ambii au luptat alături de oameni în războiele pe care le-au purtat.

Ota Benga și Sarah Baartman au o poveste tragică, primul este un pigmeu pus să stea într-o cușcă în Grădina Zoologică din Bronx pentru amuzamentul „albilor”. Își pierde orice speranță de a ajunge înapoi în Africa când izbucnește Primul Război Mondial și traversarea Atlanticului devine periculoasă. Se sinucide cu ajutorul unui revolver furat. Sarah Baartman este o femeie de culoare adusă în Marea Britanie din Cape Town. Aceasta este expusă publicului pentru părțile sale intime care aveau dimensiuni mai mari. Ajunge să se prostitueze și să consume alcool. Moare, cel mai probabil de sifilis, la cinci ani după ce a pus piciorul pe continentul European.

Giles Milton ne spune și istorii cu final fericit, precum cea a lui Florence Baker, o transilvăneancă tânără și frumoasă care ajunge dintr-o fată vândută la un târg de sclavi din Vidin o renumită exploratoare. Sunt și unele extrem de amuzante precum cea a singurului rege al Statelor Unite (pe principiul muream și pe asta nu o știam) și cea a creierului lui Lenin, tăiat și conservat în 30.000 de bucăți.

În concluzie povestirile din „Când Hitler a luat cocaină și Lenin și-a pierdut creierul” reprezintă o colecție de episoade și persoane mai puțin cunoscute din istoria recentă a lumii, sunt ușor de citit, sunt povestite cu un umor tipic englezesc, sec și fin și pot stârni o avalanșă de emoții și întrebări. De ce încă nu-l înhumează pe Lenin? A avut Hitler un copil cu o engelzoaică? De ce dumnezeului ai sili o femeie să-și expună părțile intime doar pentru că sunt mai mari decât ceea ce ai văzut tu? Când o să ne revenim ca specie și nu o să mai chinuim alți semeni și alte viețiutoare?

Vă las să descoperiți și voi întreaga listă de escroci, expolatori, spioni, criminali, animale, sclavi, canibali, salvatori, doctori care fac parte din lista personajelor reale ale cărții lui Giles Milton.

Să citiți sănătoși și iubiți!

P.S. Dacă tot am pomenit de pitic am zis să vă prezint (vezi poza) și desenele sale pline de talent de pe pereții casei.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *